Σάββατο 10 Νοεμβρίου 2007

Debian και Ubuntu

Είμαι χρήστης Linux εδώ και αρκετά χρόνια ενώ έχω δοκιμάσει πολλές διανομές.
Τελευταία πειραματίστηκα με το Ubuntu. Αναπόφευκτη είναι και η σύγκριση με το Debian Etch με το οποίο δουλεύω περισσότερο.
Αυτό που με εντυπωσίασε θετικά στο Ubuntu ήταν η άριστη υποστήριξη των Ελληνικών.
Αν διαλέξεις ελληνική γλώσσα απο την αρχή καταλήγεις με ένα σύστημα με ελληνικά μενού ενώ η εναλλαγή μεταξύ ελληνικού και αγγλικού πληκτρολογίου γίνεται με alt και shift χωρίς καμία ρύθμιση.
Εύκολη είναι και η εγκατάσταση Compiz και Xgl οπότε μπορείτε να απολάυσετε τα εντυπωσιακά γραφικά χωρίς πολύ κόπο.Για να είμαι ειλικρινής όμως προς το παρόν δεν έχουν σχεδόν καμία χρησιμότητα.
Μία ακόμη θετική έκπληξη με περίμενε όταν προσπαθώντας να παρακολούθήσω ένα video το Ubuntu με ειδοποίησε πως πρέπει να εγκατασταθούν κάποιοι codecs και η διαδικασία ξεκίνησε αυτόματα.
Τα αρνητικά τώρα..
Το Ubuntu είναι πιο βαρύ απο το Debian και κατα συνέπεια αρκετά πιο αργό. Δεν έχει τη σταθερότητα του Debian ενώ δεν παρέχει υποστήριξη σε πολλές συσκευές, τουλάχιστον απο την αρχή, όπως συμβαίνει με το Debian. Εκτός αυτού υπάρχουν και αρκετά bugs...
Γενικότερα θα έλεγα πως το Ubuntu είναι καλό για αρχάριους οι οποίοι έχουν ευρυζωνική σύνδεση. Προσωπικά όμως θεωρώ οτι το Suse ή το Mandriva είναι μάλλον καλύτερα.
Δεν βλέπω κανένα λόγο να αντικαταστήσω το Debian με το Ubuntu. Για να μην αναφέρω και κάτι που είναι υποκειμενικό. Το Gnome είναι απαίσιο και κατα μία έννοια "φασιστικό".
Μετά απο λίγη ώρα ήθελα να σπάσω την οθόνη του υπολογιστή...
Όπως προείπαμε όμως αυτό είναι υποκειμενικό.
Αν θέλω ένα απλό περιβάλλον εργασίας προτιμώ το xfce που είναι πολύ πιο ελαφρύ και πρακτικό.
Συμπέρασμα; Καλό το Ubuntu για αρχή αλλά αργά ή γρήγορα σας συμβουλεύω να περάσετε σε Debian..